Înțelegerea pH-ului și acidul lactic

Vaginul are un strat natural de protecţie care acţionează ca mecanism de apărare împotriva patogenilor şi infecţiei. Acest strat de protecţie are un caracter acid, adică valoarea pH-ului vaginal fluctuează între 3,8 şi 4,5.

Această aciditate naturală este importantă pentru că bacteriile care pot cauza boli nu cresc bine şi nu se pot reproduce cu uşurinţă într-un mediu acid. Din acest motiv un pH redus este esenţial pentru asigurarea unui echilibru corespunzător între bacteriile benefice şi cele dăunătoare. Lactobacilii se numără printre cele mai importante bacterii responsabile de menţinerea unei flore vaginale sănătoase. Producţia de acid lactic a acestora contribuie la aciditatea mediului vaginal.

Importanţa acidului lactic

Lactobacilii secretă glicogenul prezent în mucoasa vaginală. Astfel se eliberează acid lactic şi se formează un mediu acid. Acest mediu acid încurajează dezvoltarea unui număr şi mai mare de lactobacili, inhibând prezenţa bacteriilor dăunătoare şi prevenind infecţiile. Vaginul are singur grijă de el, pentru că pereţii săi produc în mod continuu secreţii pentru lubrifiere, curăţare şi pentru menţinerea acidităţii necesare prevenirii infecţiilor.

Acidul lactic este vital pentru protejarea zonei intime. Menţinerea unei valori reduse a pH-ului în vagin înseamnă menţinerea stratului de protecţie acidă a vaginului. Mediu acid al vaginului poate fi, însă, influențat de mai mulți factori precum activitate sexuală, exercițiile fizice, săpunul sau gelul de duș obișnuit, lenjerie intimă din materiale sintetice, anumite medicamente sau antibiotice, stresul, oboseala sau un sistem imunitar scăzut, etc. și poate duce la modificarea echilibrului natural al zonei intime. Acest lucru poate crea disconfort, iritații și chiar infecții.

Acidul lactic şi alte ingrediente naturale prezente produsele Lactacyd contribuie la protecția zonei intime.